Skip to main content

Saladebowls; we zien ze steeds vaker over de toonbank rollen. Wij snappen wel waarom, want saladebowls zijn een goede manier om gezonde en smakelijke maaltijden te creëren. Maar wat staat ons te wachten als het gaat om saladebowls? Teresa Lakeman, Category Manager Salades bij Hessing, neemt je mee.

“Het begint altijd bij de vraag; waar is de consument naar op zoek? Een paar jaar geleden zag je al dat er steeds meer behoefte ontstond aan wat luxere, rijkere salades. Eigenlijk zijn er vier trends die de populariteit van de salabowls een flinke boost hebben gegeven.

1. De covid-19 pandemie.
Toen alle restaurants dicht waren, gingen consumenten steeds vaker op zoek naar manieren om het ‘uiteten’ gevoel thuis te krijgen. Het belang van dat genietcomponent is onverminderd relevant gebleven. Naast gemak en tijdswinst, is de saladebowl ook nog eens superlekker! De ideale manier om verantwoord te genieten, zónder te hoeven afwassen.

2. De invloeden uit het buitenland.
Saladebowls zijn niet alleen populair in de VS en Europa, maar ook in andere delen van de wereld. We zien steeds meer saladebowls met internationale smaken, zoals de bibimbap saladebowl uit Zuid-Korea of de falafel saladebowl uit het Midden-Oosten. Logisch dus dat saladebowls over de hele wereld steeds populairder worden.

3. Gezonde fast-food.
Consumenten willen steeds gezonder eten, maar tegelijkertijd niet te veel tijd kwijt zijn aan het bereiden van hun maaltijd. We spelen hier natuurlijk al goed op in door het aanbieden van verspakketten en maaltijdsalades, maar we gaan met de ready-to-eat saladebowls nog een stap verder. Het is een ideale maaltijd voor als je gezond en gevarieerd wilt eten en geen zin hebt om iets klaar te maken.

4. Shared dining.
Consumenten houden ervan om gerechten met elkaar te delen. Je ziet bij steeds meer restaurants bijvoorbeeld een ‘lunchplank om te delen’ op het menu staan. Of een dessertplank met enkele van de chef’s lekkerste desserts die je met elkaar kunt delen. Een saladebowl leent zich ook goed als ‘shared dining’. Zo zien we een saladebowl steeds vaker terugkomen als onderdeel van de borrelplank of tijdens de picknick van komende lente, waarbij iedereen lekker in de bowl kan vorkje prikken.

Welke producten ga je zeker terugzien in saladebowls?
Er zijn een paar foodtrends die we steeds meer zullen terugzien in saladebowls. Denk aan gefermenteerde groenten, maar ook dips zoals labneh als smaakmaker in plaats van de traditionelere dressings. Lekker, gezond, want vol gezonde vetten en het ziet er ook nog eens leuk uit. Als laatste zetten we natuurlijk ook steeds meer in op volledig plantaardige (vegan) bowls. Hierbij ligt de nadruk op groenten en plantaardige proteïnen zoals quinoa, boerenkool, linzen en andere groenten die vol zitten met gezonde voedingsstoffen.

Mirjam Zwemmer
Category Manager