Skip to main content

Onze productielocatie in Greenport Venlo is de meest moderne van Europa. Je kunt je voorstellen dat in onze GroenteFabriek dus een knap staaltje aan automatisering plaatsvindt. Dagelijks rollen 200 AMR-robots door de fabriek om alle halffabricaten en grondstoffen naar de juiste productielijn te brengen en alle processen zijn zoveel als mogelijk geautomatiseerd. Collega Jacek heeft de hele inrichting van de automatiseringsprocessen vanaf het begin meegemaakt en vertelt graag wat daar allemaal bij komt kijken.

Zeg dat wel! Wij zijn het eerste bedrijf in de food sector dat gebruikmaakt van AMR-robots voor het transporteren van grondstoffen in de fabriek. Dat is toch bizar?! Het is zo tof dat ik hieraan mee mag werken! Als key-user AMR en MCF weet ik van de hoed en de rand als het gaat om de automatiseringsprocessen. Vanaf het begin af aan ben ik betrokken geweest bij de inrichting ervan. Alles wat we konden automatiseren, is geautomatiseerd. AMR-robots die kratten verplaatsen naar de juiste productielijn en klaarzetten bij Expeditie voor de orderpick, liften die de kratten sorteren en Robotic Miniload om producten op de juiste plek op te slaan.

Klinkt cool, maar komt daar dus helemaal geen menselijk handelen aan te pas?
Nee! Eigenlijk is de hele fabriek op ‘Ontvangst Goederen’ na geautomatiseerd. Daardoor maken we ook veel minder fouten. We hoeven namelijk bijna niets meer met de hand te scannen. Voorheen was een foutje zo gemaakt en daardoor lag soms de hele productie urenlang stil. Door automatisering halen we die risico’s weg. We kunnen ook echt alles tracken en monitoren, want elk kratje heeft een barcode. Zo kunnen we precies de juiste hoeveelheden in de kratten stoppen. Ook kunnen we door automatisering nog beter aan onze belofte van SuperVers voldoen. Als je groente snijdt bijvoorbeeld, moet die groente binnen een bepaalde tijd verwerken om de versheid te kunnen garanderen. Doordat alles nu zo naadloos op elkaar is afgestemd, wordt de groente ook sneller verpakt. Hierdoor kunnen we de kwaliteit en versheid naar een nóg hoger niveau tillen.

En hoe zit het dan met veiligheid? Rijden de robots nooit ergens tegenaan?
Nee, want die robots zijn heel slim. Zodra ze ergens een blokkade detecteren, stopt de robot. Ook rijden ze maar in één richting om de veiligheid te garanderen. En de kans dat een robot tegen een mens aanrijdt is 0, want automatisering en mensenwerk is nagenoeg gescheiden. En als er dan toch een persoon wordt gedetecteerd, stopt de robot direct.

Dat moet een fijne gedachte zijn. En waar ben jij als key-user nu het meest trots op?
Dat we mensen hun lichamen kunnen sparen. Het werk in de productiehal is fysiek heel zwaar werk. Door alles te automatiseren, hebben we geen mensen meer nodig die zulk zwaar werk moeten doen. Dat vind ik eigenlijk het mooiste aan deze hele ontwikkeling. Daarnaast is het natuurlijk ook heel tof om te zien hoe al die processen zo op elkaar zijn afgestemd. Dat lijkt soms wel een futuristische wereld. Maar bij Hessing is dat gewoon realiteit!

Wat was de grootste uitdaging?
Dat alle systemen naadloos op elkaar aansluiten. Als er één ding verkeerd zit, loopt het hele automatiseringsproces in de soep. De programmeertaal moet 100% kloppen. Dat was best een uitdaging, want het ene programma stuurt iets in hoofdletters en het andere niet. Maar door stapje voor stapje de flow onder de loep te nemen, problemen te constateren, een oplossing te bedenken, te testen en te monitoren is het gelukt!

Wat zijn de vervolgstappen?
We zijn zeker nog wel 1.5 jaar bezig om alles te monitoren en te leren. We leren continu en passen de processen daarop aan om het nog beter, slimmer en sneller te krijgen. Zie het als hardlopen voor een marathon. Je kunt niet van de een op de andere dag 42 km hardlopen. Maar met de juiste planning, training en voorbereiding lukt het wel! Dat is hier precies hetzelfde. Ik ben trots op het team waarmee we zo’n ongekend iets hebben weten neer te zetten. Ik kijk uit naar alles wat komen gaat en ben ervan overtuigd dat wij als Hessing dankzij deze automatisering écht het verschil kunnen maken in de kwaliteit en houdbaarheid van onze producten.