Logo Hessing Supervers
Nieuws

Hessing Logistiek waarborgt kwaliteit tijdens transport


Naast het produceren en verwerken van groente en fruit, vervoert Hessing deze producten met de eigen logistiektak naar diverse distributiecentra en opdrachtgevers in Nederland en België. Hessing Logistiek zorgt ervoor dat de producten snel en gegarandeerd supervers vervoerd worden. En dat is regelmatig een uitdaging. Denk alleen al aan de extreme hitte van afgelopen zomer. Marcel Vermeulen, Operationeel Manager Transport bij Hessing Logistiek, vertelt over het vervoer van kwetsbare groenten en wat daar allemaal bij komt kijken.

 

 

 

Als Operationeel Manager Transport houdt Marcel Vermeulen zich bezig met het transport van de producten en alles wat daarbij komt kijken, zoals het klantcontact, de kwaliteitswaarborging en benodigde certificaten. Marcel legt uit: “Samen met mijn collega’s van het wagenparkbeheer en de manager transport zorgen we voor een optimale bedrijfsvoering van transport. We garanderen de aan- en afvoer van verse producten op diverse distributiecentra en opdrachtgevers in Nederland en België.”

 

Marcel werkt sinds februari 2018 bij Hessing Logistiek. De geboren Volendammer zag het niet zitten om net als veel van zijn dorpsgenoten voor een carrière als voetballer of zanger te gaan. “Voor beide dingen had ik geen talent. Dan kiezen we doorgaans voor de bouw, Bart Smit of de vis. Voor mij werd het werken bij Bart Smit en dat heb ik met veel plezier dertien jaar gedaan. Op den duur kreeg ik andere ambities. Ik vervolgde mijn carrière bij de distributieafdeling van een dagbladengroep en daarna bij een horeca groothandel. Ondertussen kreeg ik de kans om mezelf te ontwikkelen en bij te scholen in Logistiek Management en Bedrijfskunde. Het kwaliteitsdenken is verder aangewakkerd tijdens mijn MBA-studie en daar pluk ik nu de vruchten van.“

 

Beheersing van de koelketen

Een werkdag voor Marcel begint met het lezen van de overdrachtspapieren van de planningsafdeling. Hessing Logistiek is een bedrijf dat elke dag in de week 24 uur per dag draait. Marcel: “Mijn aandacht gaat in het bijzonder uit naar de beheersing van de koelketen. De koelketen is het doorlopende systeem van koeling bij transport vanaf de producent tot aan de eindgebruiker. Als wij grondstoffen ophalen bij de boer, dan komen de kroppen sla zo van de grond uit de zon. We leveren deze aan de fabriek en bij deze levering vindt er ook nog een uitgebreide kwaliteitscontrole plaats. We hebben 43 vrachtauto’s, en die staan bijna nóóit stil! In het productieproces is er weer een andere ideale temperatuur voor onze producten dan tijdens het transport. Iedereen in de koelketen heeft zijn eigen taak. We werken met vaste deskundigen die informatie over de temperatuur van alle vrachtauto’s in kaart brengen en hiervan analyses maken.” 

 

Het beheersen van de koelketen is een uitdaging waar het bedrijf de laatste tijd veel mee van doen had door de extreme weersomstandigheden. Marcel:  “Afwijkingen moet je signaleren en oplossen voordat het problemen worden. Dat lukt ons goed, doordat we de temperatuur regelmatig onder de loep nemen. We analyseren allerlei cijfers en data en die vertalen we naar een plan voor volgend jaar, zodat we bij een herhaling van deze extreme weersomstandigheden de productkwaliteit opnieuw kunnen waarborgen.”

 

Rijdende datacentra

Extreme weersomstandigheden zijn niet de enige uitdaging waar Hessing Logistiek mee te maken heeft. Om groenten en fruit op een zo goed mogelijke temperatuur te vervoeren is in de regel veel administratie nodig. Steeds meer chauffeurs ervaren dan ook een grote administratieve last. Daar heeft Hessing Logistiek een oplossing voor gevonden. Marcel:  “Vroeger werkten we met losse blaadjes en door allerlei nieuwe regelgeving nam de administratieve last op chauffeurs toe. Tegenwoordig biedt telematica en internet een oplossing voor alle administratieve uitdagingen. De vrachtauto’s van Hessing zijn echt rijdende datacentra. Als je slim omgaat met alle verzamelde informatie uit de databases, dan heb je met een paar muisklikken een duidelijk overzicht van alle vrachtauto’s op ieder moment in de afgelopen drie jaar.”