Logo Hessing Supervers
Nieuws

De route van een van onze tropische favorieten: de ananas


Ananas is een populaire fruitsoort. De exotische vrucht is namelijk erg lekker, natuurlijk zoet en bovendien gezond. Ananas is rijk aan vitamine C. Dit is onder andere belangrijk voor een gezonde huid, een goede weerstand en het behoud van sterke botten. Hessing verwerkt de ananas daarom jaarrond in haar fruitmixen. Iedere dag worden er zo’n 250.000 stukjes ananas gesneden. In totaal zijn de ananasstukjes terug te vinden in meer dan tien verschillende producten.


Voordat de ananas in een bakje zit, heeft deze al een lange weg afgelegd. De ananas die Hessing verwerkt groeit op plantages in Costa Rica. Hessing werkt alleen samen met plantagehouders die gecertificeerd zijn volgens de richtlijnen van Rainforest Alliance. Dat betekent dat de ananasteelt voldoet aan de hoogste standaarden op het gebied van milieu, bescherming van het regenwoud en het welzijn van arbeiders.  Direct na de oogst wordt de kroon met enkele stevige bladeren verwijderd. Dat scheelt ruimte in de doos tijdens de vracht. De ananas gaat per boot naar Rotterdam, Vlissingen of Antwerpen en vervolgens per vrachtwagen naar Helmond.

Zodra de ananas bij Hessing binnenkomt wordt deze eerst met heet water gestoomd om mogelijke bacteriën zoveel mogelijk te doden. Daarna wordt de ananas gekoeld in ijswater voor de juiste temperatuur. De combinatie van stomen en wassen/koelen met ijswater zorgt ervoor dat de ananas met een schone schil de rest van de verwerking in gaat. Hiermee voorkomen we bevuiling/besmetting van de productieruimten en daarmee het gesneden product. Vervolgens gaat de ananas in de snijmachine. Deze schilt de ananas en verwijdert de vezelachtige kern waardoor het heerlijke goudgele vruchtvlees overblijft. De resten van de dikke schil komen terecht in een vergistingstank. Hierna controleert een medewerker van Hessing opnieuw de kwaliteit van de ananas en bepaalt onder andere of het in stukjes gaat voor de fruitmix of in zijn geheel voor de verkoop als cilinder.