Ooit had deze kruisbloemige groente een wat ouderwerts imago. Maar… Times have changed! Kool heeft een comeback gemaakt en is nu niet meer weg te denken uit de dagelijkse keukens. De dagen van saaie, gekookte kool zijn voorbij. Benieuwd naar de toepassing van kool in de dagelijkse keuken? Mirjam Zwemmer, Category Manager Groentegemak, vertelt je er graag over.
Kool & The gang.
Teresa: “Inderdaad, we zien kool steeds vaker en in steeds meer verschillende vormen op tafel terugkomen. Ik snap wel waarom; je kunt er namelijk alle kanten mee op! Neem Kimchi als voorbeeld. Ook wel Koreaanse Zuurkool genoemd… Deze pittige, gefermenteerde groente is een hoofdbestanddeel van de Koreaanse keuken en heeft intussen de gehele wereld veroverd. Met zijn pittige smaken en probiotische voordelen, is het geen wonder dat het een lieveling van de foodie scene is geworden. Maar Kimchi is niet de enige die voor opschudding zorgt. Boerenkool, een all-time favorite in de gezondheidswereld, wordt ook in allerlei gerechten toegepast. Vooral in Amerika is deze groene rakker populair. Daar is Boerenkool officieel uitgeroepen tot SuperFood. Niet gek, want het zit boordevol vitamine A, C, K, calcium en ijzer. Vooral rauw is Boerenkool heel gezond, bijvoorbeeld in een smoothie. Maar we zien ook steeds meer variatie in gerechten met Boerenkool. Denk aan klassieke wintergerechten, zoals soep, ovenschotels en natuurlijk een stamppotje. En laten we rode en witte kool niet vergeten. Deze veelzijdige groenten kunnen rauw, gekookt of gefermenteerd worden gegeten en geven kleur en smaak aan elk gerecht. Tegenwoordig zien we ook steeds vaker dat rode kool in grote parten in de oven geroosterd wordt. Kortom. Kool is Cool! Of het nu om een pittige Kimchi gaat, een gemengde boerenkool salade of fijngesneden rode kool op je pitabroodje met kip; je smaakpapillen (en je lijf) zullen je dankbaar zijn.”
Teresa Lakeman
Category Manager Salades